Produkty bio - co to znaczy ?

Published : 2017-05-29 10:53:10
Categories : Zdrowie na talerzu

*

*

BIO, EKO I ORGANIC - jak się w tym zorientować ?

*

Wszystkie trzy określenia można znaleźć na opakowaniach różnych produktów. Dobra wiadomość jest taka, że oznaczają dokładnie to samo, a więc można ich używać zamiennie. To oznaczenie dla produktów, które powstają w sposób ściśle określony dla produkcji ekologicznej. 

*

Jeśli marchewka, czy ziemniaki maką być produktem "bio", "eko" czy "organic", muszą spełnić te wymagania i otrzymać odpowiedni certyfikat. Ustawa o ekologcznej produkcji bardzo jasno określa, jakich nawozów można użyć, czym można spryskać ekologiczną marchewkę, czy jaki skład ma mieć gleba, na ktorej ona rośnie. I tak na przykład, nie można stosować sztucznych nawozów azotowych, pestycydów, a przy hodowli zwierząt antybiotyków

*

 "kupowany produkt jest naturalny co najmniej w 95 procentach, do jego produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii, jak najmniejszą ilość odpadów"

*

Kiedy odstawi się chemiczne wspomaganie okazuje się, że jest całkiem sporo innych możliwości. Ziemię można wspomagać mielonymi skałami, ekologicznym obornikiem, czy a rośliny opryskiwać wyciągami z ziół. To trudniejsze, droższe i wymaga więcej pracy, ale w efekcie na nasz stół trafia zdrowsza żywność. 

*

GDZIE KOŃCZY SIĘ NAUKA, A ZACZYNA MARKETING ?

*

Często na opakowaniach produktów pojawiają się określenia: naturalny, tradycyjny, czy nawet organiczny, czy ekologiczny. Ale nie oznacza to, że są to rzeczywiście produkty ekologiczne.

*

Każdy ekologiczny produkt musi zostać zbadany, przechodzi cały proces i jesli wszystkie testy przejdzie pozytywnie, otrzymuje Europejski Certyfikta Ekologiczny" czyli tzw. "zielony listek". Na zielonym tle białe gwiazdki układają się w kształt liścia. To międzynarodowe oznaczenie, dzięki któremy można bardzo łatwo rozpoznać atestowane i przebadane produkty ekologiczne. 

*

Jeśli produkt jest opisany jako ekologiczny, ale nie ma oznaczenia zielonego listka, to nie jest certyfikowany. Wtedy określenie go mianem ekologicznego jest czysto marketingowym zabiegiem. 

*

 WARZYWA EKOLOGICZNE - jak się je uprawia ?

*

Pierwszy element to gleba, ktora musi być odpowiednio przygotowana. Nie może być zanieczyszczona nawozami (jeśli rolnik przechodzi z klasycznej uprawy na ekologiczną, okres przejściowy, czyli czas oczyszczania się gleby, zajmuje kilka lat). 

*

Nie wolno sadzić odmian modyfikowanych genetycznie (GMO), należy stosować jak najmniej dodatków do gleby, w tym tylko te naturalnego pochodzenia, co wyklucza wszystkie nawozy chemiczne. Roślin nie wolno także pryskać, czy podlewać chemikaliami. Lista nawozów naturalnych jest ściśle określona. Można oczywiście stosować naturalne sposoby, które wspomagają rośliny, na przykład opryski mikroorganizmami, czy w końcu zabiegi, które stosowano w przeszłości, jak płodozmian. 

*

W efekcie rolnik powinien otrzymać produkt, który będzie zawierał znacznie mniej zanieczyszczeń chemicznych, niż ten klasyczny. I to rzeczywiście działa - nasze pomidory ekologiczne w ostatnim badaniu zawoerały śladowe ilości zanieczyszczeń, co zdarza się rzadko, nawet w przypadku ekologicznych warzyw.

*

EKOLOGICZNE MIĘSO - jakie spełnia wymagania ?

*

Zwierzęta mają dostęp do wolnych wybiegów i pastwisk. Muszą byc karmione ekologiczną paszą, najlepiej z tego samego gospodarstwa. Nie można im podawać zwierzętom antybiotyków, hormonu wzrostu, odporność jest wzmacniana naturalnie - leki syntetyczne podaje się w wyjątkowych sytuacjach i pod ścisłą kontrolą. Ilość zwierząt w stadzie jest ograniczana do minimum, aby zapewnić zwierzętom jak najlepsze warunki bytowe.  

*

EKOLOGICZNY NABIAŁ - co wolno rolnikowi, a czego nie ?

*

Podobnie, jak w przypadku hodowli zwierząt na mięso, także nioski, czy krowy mleczne muszą mieć stworzone odpowiednie warunki: ekologiczną paszę, dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Trzyma się je w niewielkich stadach, a maluchy w miarę możliwości pozostają z matką. Wszelkie chemikalia są zabronione, ponieważ przedostają się czy do mleka, czy do jajek. 

*

Ekologiczna uprawa czy hodowla nie odbywa się więc na zasadzie wolnej amerykanki i "na słowo". To cały proces, który jest ściśle kontrolowany. Utrata atestu dla rolnika jest poważnym problemem, dlatego nikt nie pozwala sobie na odstępstwa od zasad. A poza tym ekologicznym rolnictwem zajmują się w zdecydowanej większości pasjonaci, dla których jest to po prostu sposob na życie.

*

A tutaj dokładnie opisany sposób, w jaki powinna przebiegać uprawa lub hodowla ekologiczna - dla dociekliwych ! A na yaacool-eko.pl trochę o "zielonym listku".

*

Share this content

Zobacz wszystkie (1)

Mateusz


2018-02-07 00:04:47

Spotkałem się w internecie z takim czymś, iż oznaczenie produktów wskazujące iż jest to GMO (te oznaczenia widnieją na kartonach zbiorowych - tj, jak mamy w markecie pojedyńcze pomarańczka które leżą w kartonie z którego je możemy sobie brać to właśnie na takim kartonie widnieje ten numer) wtedy, gdy liczba kilku-cyfrowa na tym zbiorowym opakowaniu, która zaczyna się od cyfry 8 - oznacza, iż dany produkt jest GMO(i właśnie produkty z BIO certyfikatem tak mają!!), z kolei gdy ta liczba zaczyna się na cyfrę 9 to wtedy ejst nonGmo. Jak to ma się z prawdą? Mam nadzieję na to, że to co jest w tym artykule opisane nt. certyfikowanych bio produktów, iż nie są one wyprodukowane z nasion GMO - mam nadzieje, że jest to prawda! A to co ja tu podaję jest internetową dezinformacją. Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedź chociażby na mojego maila: matio30121989@gmail.com A widzę, że nie można dodać swojego maila do samego artykułu by zobaczyć iż ktoś mi na komentarz odpowiedział.

Dodaj komentarz

 (z http://)