Bakterie (zakwaska) do kefiru Vivo

Bakterie do wytwarzania kefiru

Więcej szczegółów

17,60 zł

Bakterie (zakwaska) do kefiru Vivo

Mieszanka bakterii, drożdży i grzybów, dzięki której można otrzymac domowy kefir. Zakwaszać można nie tylko mleko zwierzęce, ale również roślinne, na przykład sojowe. 

PRZYGOTOWANIE: 

1. Do przygotowania kefiru z jednej fiolki potrzebne są 2 litry mleka. Mleko niepasteryzowane należy przegotować. Mleko przegotowane należy ostudzić do temperatury 37-40 stopni. Mleko pasteryzowane wystarczy podgrzać do takiej temperatury.

2. Buteleczkę z bakteriami do połowy napiełniamy mlekiem (nie gorącym !), wstrząsamy i wlewamy do całości. Garnek przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Można garnek owinąc w koc.

3. Kefir powstaje mniej więcej po 6-10 godzinach. Ma gęstą konsystencję, ma charakterystyczny zapach, świetnie łączy się z owocami. Można go przechować do 7 dni, ale im jest świeższy, tym smaczniejszy.

DANE PRODUKTU:

Producent: Zakwaski Vivo
Kraj producenta: Polska (Ukraina)
Składniki: (liofilizowane szczepy bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych): Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis  
Opakowanie: 2 fiolki po 0,5 g każda (około 8 mld bakterii w 1 g)

Czy wiesz, że ....

- najlepiej zakwasza się mleko o zawartości tłuszczu około 2%. 

Wystawiamy faktury VAT i paragony.

Napisz swoją opinię

Bakterie (zakwaska) do kefiru Vivo

Bakterie (zakwaska) do kefiru Vivo

Bakterie do wytwarzania kefiru

Napisz swoją opinię

30 inne produkty z tej samej kategorii