Bezglutenowa alternatywa dla klasycznych produktów - nasze propozycje

Published : 2018-05-07 09:57:27
Categories : Polecamy

*

Dzisiaj można kupić bezglutenową alternatywę dla właściwie wszystkich produktów. Poniżej kilka naszych propozycji. Pamiętajcie, że do 12 maja możecie produkty bezglutenowe kupić w promocji -15% ! A wybór jest całkiem spory, zresztą zobaczcie sami:

*
- makaron - najbardziej klasyczny to oczywiście ten pszenny, który z diety bezglutenowej trzeba wykluczyć. Można go całkiem łatwo zastąpić makaronami z mąk bezglutenowych, czyli kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, z ciecierzycy, czy z soczewicy. Doskonałą ofertę takich makaronów ma Sotelli, Alb Gold oraz Schar. Alb to dodatkowo makarony z zielonym listkiem, czyli z certyfikatem ekologicznym. Jeśli ktoś szuka nieco innych smaków, można wypróbować makarony z korzenia konjac. Sa niezwykle popularne na Dalekim Wschodzie. Właściwie beztłuszczowe, bezkaloryczne, zawierają jedynie błonnik. To świetne rozwiązanie, jeśli ktoś dodatkowo jest na diecie;

*

- mąka - dokładnie taka, z której robi się makarony, a więc kukurydziana, ryżowa, gryczana, z soczewicy. Pojawiają się też inne mąki, których używa się raczej jako dodatkow, na przykład mąka z kasztanów, pestek słonecznika, pestek dyni. Jeśli z mąki ma być wypiekany chleb, można wykorzystać gotowe mieszanki Hammer Muhle;

*

- do zagęszczania - warto wykorzystać nieaktywne płatki drożdżowe, tym bardziej, że dodatkowo są źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu i cynku. 

*

- sosy Zwergenwiese - w sosie pomidorowym, czy w keczupie teoretycznie nie powinno być glutenu. W praktyce jednak zagęszcza się je mąkami zbóż. Zwergenwiese ma w ofercie serię sosów pomidorowych bez zawartości glutenu. Dla dzieci mozna wybrać nieco lagodniejsze i słodsze wersje. 

*

- na słodko - warto wybrać całą serię bezlaktozowych, bezglutenowych czekolad Bonvita. Skłóad jest bardzo prosty i bezpieczny. Jeśli ktoś chce pójść bardziej w stronę owocowych słodkości, idealnym wyborem będą batoniki Bombus. To cała seria, która powstaje z połączenia dwóch, trzech składników, na przykład daktyli i orzeszków ziemnych, czy jabłka i daktyli z cynamonem. Świetne źródło energii i jednocześnie bardzo zdrowa alternatywa dla słodyczy. Nie można też zapomnieć o całej serii Biamar. To bardziej tradycyjne wypieki dla miłośników babeczek, markiz i fantazji. 

*

- na słono - świetna wiadomość jest taka, że ziemniaki, a więc podstawowy składników chipsów, nie zawierają glutenu. Znowu jednak pozostaje kwestia zanieczyszczenia glutenem. Mimo wszystko warto sięgać po bezglutenowe wersje chrupków i chipsów. Pyszna seria chipsów ziemniaczanych to Go Pure. Dzieciaki z kolei uwielbiają serię Biosaurus.

*

- przyprawianie - tutaj jest zazwyczaj trudniej, bo przyprawy często zawierają sporo dziwnych składników, których nazwy niewiele nam mówią. Dobrze jest trzymać się "czystych" ziół. Można już znaleźć przyprawy w wersji bez glutenu, na przykład kostki rosołowe Marigold.

Share this content

Dodaj komentarz

 (z http://)