Co to jest yerba mate - właściwości i sposób parzenia

Published : 2018-03-15 09:56:20
Categories : Dla ciekawych

*

Yerba mate staje się u nas coraz bardziej popularna. Mówi sie o niej czasami jako o herbacie, ale wcale nią nie jest. To ulubiony napój Indian Ameryki Południowej, który dla świata europejskiego odkryli Jezuici. Czym jest yerba, jak się ją przyrządza i jakie ma właściwości ? Dzisiaj trochę więcej o tym ciekawym napoju.

*

Yerba pochodzi z Ameryki Południowej, a jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Paragwaj. Bywa nazywana różnie: chimarrão (ʃimaˈʁɐ̃w̃), erva mate, indiańskie caá mati, caá mate. To wysuszone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego - rosliny, która jest krzewem sucholubnym. Nazwa yerba mate została spopularyzowana przez Jezuitów. Jest to połączenie dwóch słów: łacińskiego "herba", które oznacza ziele i indiańskiego mati, które oznacza tykwę (w tywkach Indianie parzyli yerbę). 

*

Jezuici przybyli do Paragwaju pod koniec XVI wieku, a yerba została uznana za demoniczny napój i już na początku XVII wieku zakazana. Pomimo zakazów tradycja maty utrzymała się. Mniej więcej do połowy XIX wieku roślinę uprawiano tradycyjnie w Paragwaju, jednak z powodu konfliktów zbrojnych uprawy upadały. Pod koniec XIX wieku potentatami w uprawie yerba mate stały się Brazylia i Argentyna i tak jest do dziś. W połowie XX wieku yerba zyskała największą popularność, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Zaczęto zwracać uwagę nie tylko na jej lekko pobudzające działanie, ale również na właściwości lecznicze. 

*

JAK DZIAŁA YERBA MATE NA CIAŁO ?

*

- DELIKATNIE POBUDZA CIAŁO

*

Mówi się, że yerba mate działa jak kawa, jednak jej efekty są nieco inne. Przypływ energii jest delikatniejszy, spokojniejszy i dłużej się utrzymuje. Przy kawie mogą zdarzać się niespodziewane skoki ciśnienia i nieprzyjemne odczucia. Yerba z kolei nie wywołuje takich efektów ubocznych - budzi, ale bez kołatania serca i innych niespodzianek. Pośród naturalnych pobudzaczy (kawy, herbaty, guarany) daje najbardziej stabilny efekt. Jest doskonałyn rozwiązaniem dla wszystkich osób, które borykają się z nieprzyjemnymi skutkami po wypiciu kawy. Pojawiają się czasami informacje, że yerba nie zawiera kofeiny, ale to nieprawda. Zawartość kofeiiny to około 85 mg w filiżance. To więcej, niż w herbacie, ale mniej niż w kawie.

*

- PODNOSI SPRAWNOŚĆ UMYSŁOWĄ

*

Pobudzające działanie można zauważyć w trzech sferach: poprawia się pamięć krótkotrwała, poprawia się nastrój, a umysł jest bardziej świeży. Takie działanie wynika z zawartości teobrominy i teofiliny, które pobudzają organizm do działania. Działają słabiej, niż kofeina, ale bardziej stabilnie. 

*

- JEST DOSKONAŁYM ŹRÓDŁEM WITAMIN, MINERAŁÓW I ANTYOKSYDANTÓW

*

Yerba mate zawiera o wiele więcej polifenoli, niż jakakolwiek herbata. Można w niej znaleźć cała gamę składników: witaminy A, B1, B2, B3, B5, C i E, a spośród minerałów: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk. Oprócz tego znajdziemy tam taniny, flawonoidy, chlorofil i 15 różnych aminokwasów. 

*

- MOŻE BYĆ UŻYWANA JAKO NATURALNY MEDYKAMENT

*

Indianie wykorzystywali yerbę od wieków, nie tylko jako napój pobudzający, ale również jako lekarstwo. Pośród roślin tropikalnych, była jedną z najbardziej cenionych. O jej właściwościach napisano tomy. Najkrócej mówiąc, yerbę warto wykorzystać:

*

- jako pobudzający zamiennik kawy - jeśli szuka się czegoś delikatniejszego;

*

- jako środek łagodzący różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego;

*

- jako środek wspomagający odchudzanie;

*

- jako środek łagodzący ból, zmęczenie i objawy depresji;

*

- jako środek przeciwalergiczny.

*

Jeśli ktoś szuka naturalnych sposobów leczenia, na pewno warto zwrócić także uwagę na tradycyjną medycynę z Amazonii - jest naprawde bogata. 

*

- WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

*

Regularne spożywanie yerba mate pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Ma takie właściwości dzięki zawartości dówch aktywnych składników: saponin i polifenoli. Saponiny działają m.in. przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, ogólnie przeciwzapalnie. Polifenole z kolei to silne przeciwutleniacze. Obydwie substancje wspomagają także walkę organizmu z sezonowymi alergiami. 

*

- WZMACNIA KOŚCI

*

Nie jest to zbyt znana właściwość yerba mate, ale jej picie pomaga również wzmacniać kości, poprzez zwiększenie ich gęstości. To dość zaskakujące, biorąc pod uwagę, że kofeina, na przykład zawarta w kawie, raczej nie wpływa pozytywnie na stan kości. 

*

*

JAK SIĘ PARZY YERBA MATE ?

*

Jest kilka sposobów zaparzania yerba mate, od tych najprostszych, bo najbardziej zaawansowane. Na początku warto po prostu jej spróbować i zaparzyć jak normalną herbatę, wykorzystując wersje ekspresowe. To także dobre rozwiązanie na początek dlatego, że ekspresówka jest zazwyczaj słabsza, niż wersje sypkie. 

*

Jeśli mate ma być zaparzona w  bardziej tradycyjny sposób, potrzebna jest do tego mate i bombilla, czyli naczynie do parzenia i słomka, przez którą mate jest pita. Można ją zaparzyć w specjalnym pojemniczku, w tykwie, czy po prostu w kubku. Pijemy przez słomkę, zazwyczaj ze stali. Naczynie wypelnia się suszem (od łyżeczki na początku przygody z piciem tego napoju, aż po połowę - to ci najbardziej zaawansowani). Jeśli chodzi o temperaturę, to zdania są mocno podzielone. Jedni zalewają ją zimną wodą, a dopiero później dolewają mocno ciepłej. Generalnie pierwsze parzenie odbywa się w niższej temperaturze (70-80 stopni). Przy każdym kolejnym można dolewać bardziej gorącej wody. Najlepszy sposób na znalezienie najlepszego smaku, to po prostu parzenie na różne sposoby. Tym bardziej, że mieszanek yerby można znaleźć na rynku mnóstwo i to zazwyczaj wybór tej odpowiedniej jest najtrudniejszy. 

*

Share this content

Dodaj komentarz

 (z http://)