Miód – najpopularniejsze rodzaje i jego właściwości

Published : 2021-01-26 15:24:09
Categories : Dla ciekawych

*

Miód od wieków jest używany jako jeden z najskuteczniejszych środków na wzmocnienie i uodpornienie organizmu. Zobaczcie jakie miody są najbardziej popularne i na co można je stosować. W naszym spisie wykorzystujemy opisy Mistrza Pszczelarstwa Wiesława Działo, którego miody możecie znaleźć w naszym sklepie:

*

*

  • miód wielokwiatowy – świetnie sprawdza się przy zmęczeniu i osłabieniu organizmu, a więc także w czasie rekonwalescencji. Polecany osobom cierpiącym na anemię. Miód wielokwiatowy można stosować jak … szczepionkę odczulającą. Niektóre badania potwierdzają, że osoby uczulone na pyłki roślinne mogą zmiejszyć objawy alergii sezonowej spożywając właśnie miód wielokwiatowy. Bardzo ważne jest jednak, aby wykorzystywać miody regionalne, bo tylko te zawierają uczulające nas pyłki. No i oczywiście nie można jeść takiego miodu, kiedy uczulenie jest bardzo silne;

*

  • miód akacjowy – ma przepiękny jasny kolor i delikatny smak i zapach. Jeśli ktoś nie bardzo lubi miody,to właśnie od akacjowego powienien zacząć. Miód akacjowy jest jedynym miodem, który mogą spożywać cukrzycy. Miody w ogóle mają dużo niższy indeks glikemiczny, niż klasyczny cukier. Zawierają też fruktozę, która nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Miód akacjowy, spośród wszystkich miodów, zawieraj najwięcej fruktozy i przewyższa pod tym względem chociażby bardzo znany miód manuka. Jeśli cukrzycy chcieliby sięgnąć po miód, ten akacjowy będzie najlepszym wyborem;

  • miód lipowy – to jeden z najbardziej u nas popularnych miodów i najchętniej kupowanych. Świetnie się sprawdzi chociażby w czasie przeziębienia, czy grypy. Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i antybiotyczne, które niektórzy porównują z działaniem manuka. To jednak nie jedyna zaleta miodu lipowego. Mniej znane jest jego działanie uspokajające: ułatwia zasypianie, równoważy ciśnienie i łagodzi stres;

*

  • gryczany – o ciekawym, dość mocnym smaku i zapachu, o wielu zaletach. To doskonały wybór dla starszych osób, ponieważ świetnie wpływa na układ krążenia. Zawiera rutynę, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Warto to wykorzystać także w profilaktyce miażdżycy. Smakosze mogą go łączyć z angielskim serem pleśniowym Stilton, z którym tworzy idealny duet;

*

  • spadziowy iglasty i nektarowo-spadziowy – to doskonały wybór dla wszystkich, którzy mają uczulenie na miody pyłkowe. Sprawdza się przede wszystkim przy schorzeniach układu oddechowego i leczeniu kaszlu, kataru czy nieżytu gardła. Czysty spadziowy miód jest wysoko ceniony, znacznie wyżej, niż inne miody. Miody nektarowo-spadziowe powstają z połączenia nektaru kwiatowego i spadzi. Pszczoły zbierają je jednocześnie. Dzięki temu mają bardzo urozmaicony skład, smak i aromat.A co za tym idzie, można je stosować w wielu różnych schorzeniach: wyczerpaniu, chorobach serca i zaburzeniach trawienia;

*

  • miód rzepakowy – ten z kolei zawiera najwęcej glukozy i aminokwasów spośród miodów. Wzmacnia stawy i układ kostny. Przyspiesza gojenie ran i chroni przed zakażeniem – może być stosowany zewnętrznie, żeby zapobiegać tworzeniu się blizn po oparzeniach. Trochę czasami niedoceniany, a szkoda, bo naprawdę wyjątkowe właściwości. Ciekawostką jest, że czasami miód rzepakowy bywa nazywany miodem polskim;

*

  • miód wrzosowy – jeden z hitów pośród miodów. Pięknie pachnie kwiatami i jest niezwykle delikatny. Ciężki do zbierania, dlatego też dużo droższy niż inne miody. Świetny przy róznego rodzaju schorzeniach układu trawiennego: reguluje trawienie, wspomaga leczenie przy stanach zapalnych żołądka i jelit, ale także gardła i jamy ustnej. Miód wrzosowy jest bardzo gęsty, rozlewa się bardzo wolno i w ten sposób też można sprawdzić jego jakość. Typowe dla doskonałej jakości miodu tego rodzaju są bąbelki powietrza uwięzione w jego środku. Jeśli szukacie arystokraty wśród miodów, ten jest zdecydowanie faworytem;

*

  • miód nawłociowy – bardzo charakterystyczny, żólty kolor sprawia, że wygląda jak klarowane masło. Dość szybko się krystalizuje i ma lekko pikantny smak. Świetnie wpływa na układ moczowy i wątrobę. Można go też stosować jako antidotum na helicobacter pylori powodujące wrzody żołądka.

*

Jeśli jesteście w trakcie poszukiwania miodu dla siebie, zapraszamy do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wszystkie opisane miody, ale także pyłek kwiatowy i pierzgę, o których w następnych wpisach.

*

Share this content

Dodaj komentarz

 (z http://)