Największe hity 2016 roku - zdrowe odżywianie !

Published : 2017-04-19 10:41:05
Categories : Zdrowie na talerzu

*

*

Od czasu do czasu w naszym sklepie pojawiają się produkty, które szybko zdobywają popularność. Trendy nie omijają także i zdrowej żywności. O co nasi klienci pytali najczęściej w minionym roku i co na pewno warto wypróbować ? Zobaczcie sami !

*

AWOKADO

*

To jeden z najpopularniejszych owoców, który jest wybierany szczególnie starannie. Wiele osób przyznaje, że zjada je codziennie, a to w wersji organicznej jest po prostu dużo smaczniejsze. 

*

To może wydawać się dziwne, ponieważ awokado jest dość tłuste (ok. 25% jego masy to tłuszcz), a przez wiele lat unikaliśmy tłustego jedzenia uważając, że jest niezdrowe. Sprawa okazała się dużo bardziej skomplikowana. Tłuszcz to całe mnóstwo różnych kwasów tłuszczowych, z których jedne są bardzo zdrowe, a inne mniej. W awokado znajdziemy przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. I to cała tajemnica tego owocu. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na układ krwionośny i nerwowy, chronią przed miażdżycą i poprawiają pracę mózgu. A to tylko kilka z ich zalet. Okazuje się więc, że nie wszystko, co tłuste, musi być zle. 

*

Wiele osób decyduje się na awokado, rezygnując z ryb - boimy się, że mogą być zanieczyszczone. Poza tym owoc dużo łatwiej przygotować. Nie ma może oszałamiającego smaku, ale w szybkiej sałatce warzywnej można je spokojnie przemycić ;)

*

BEZGLUTENOWE MĄKI

*

Już od dłuższego czasu można zaobserwować dwa trendy, jeśli chodzi o zboża. Pierwszy to powrót do zbóż naszych przodków. Drugi natomiast to zwrot ku mąkom z ziaren nie zawierających glutenu. Jest ich całkiem sporo:

*

- mąka gryczana

- mąka kukurydziana

- mąka amarantusowa

- mąka jaglana

- mąka ryżowa

*

To tylko kilka z możliwości, a spotkać można też zupełnie zaskakujące produkty, jak na przykład mąka żołędziowa, czy słonecznikowa. Mąkę, jak się okazuje, można zrobić właściwie z każdego ziarna, czy bulwy. Skąd jednak taka popularność mąk bezglutenowych ? Bo nie tylko osoby z celiakią ich używają.

*

Dieta bezglutenowa jest dziś niezwykle popularna i polega na wyeliminowaniu produktów zawierających to białko. Wiele osób uważa, że nasz organizm nie trawi glutenu, co powoduje wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. I rzeczywiście, u osób z celiakią dieta bezglutenowa jest koniecznością. Osoby zdrowe - jak donoszą najnowsze badania - raczej nie powinny wprowadzać bardzo restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nie sluży to naszemu zdrowiu. To oczywiście nie oznacza, że musimy rezygnować z produktów bezglutenowych. Jak we wszystkim, wskazane jest zachowanie równowagi. 

*

Mąki bezglutenowe mają często niezwykle ciekawy smak i bardzo wzbogacają nasz jadłospis. Kto nie chciałby spróbować na przykład mąki amarantusowej, której używali Aztekowie ! Dziś wiele osób piecze samodzielnie chleb. Własnoręcznie sporządzone mieszanki czasami pozwalają na stworzenie niesamowitego smaku. Jak najbardziej polecamy !

*

NASIONA CHIA

*

Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska, popularność zdobyła wraz z innymi smakołykami ze świata Inków i Azteków. Chia to przede wszystkim niezwykle wysoka zawartość kwasów Omega-3, a więc tych najbardziej pożądanych w naszej diecie. Mają także sporo białka i błonnika. To więc naprawdę bardzo dobre połączenie - dostarczamy organizmowi trzech bardzo ważnych składników.

*

Nasiona chia można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Można je dosypać właściwie do wszystkiego, idealnie wtapiają się w pieczywo, twarożek, czy jogurt. To jeden z tych produktów, który spokojnie można nazwać "superfood".

*

JAJKA OD KURKI ZIELONONÓŻKI

*

Jajka z wolnego wybiegu cieszą się coraz większą popularnością. Ale prawdziwym hitem w tej grupie są jajka od kurki zielononóżki. Kury tej rasy królowały na polskich podwórkach tuż po wojnie, ale z czasem straciły na popularności (znosiły po prostu mniej jajek). Były bardziej "dzikie" od swoich koleżanek (z wyglądu trochę przypominają kuropatwy), bardziej samodzielne, ale niestety mniej "wydajne" - znosiły mniej jajek.

Jajka od zielononóżek nie są zielone, jak sądza niektórzy ;) Nieco mniejsze od klasycznych, trochę jaśniejsze, nie wyróżniają się pod względem wyglądu niczym szczególnym. Jednak mają jedną niezwykle ważną cechę - zawierają dużo mniej cholesterolu, niż jajka klasyczne. I prawdopodobnie właśnie dlatego są dziś tak popularne. 

*

OLEJ KOKOSOWY

*

Absolutny hit pośród olejów, bo można go zastosować na 1001 sposobów. Idealny do smażenia i pieczenia - jest doskonałą alternatywą dla naszego smalcu. Kto jeszcze nie próbował, na pewno powinien to zrobić, bo sprawdza sie doskonale. 

*

Tajemnica oleju kokosowego to jednak nie tylko jego użycie w kuchni. Tak samo spektakularnie można go wykorzystać jako kosmetyk (trzeba jedynie pamiętać, aby był to olej nierafinowany, tłoczony na zimno, jak najbardziej naturalny). Można nim nacierać ciało czy włosy, może być również bazą do różnego rodzaju kosmetyków własnego wyrobu. Mówi się, że to właśnie jemu Tajki zawdzięczają tak piękną skórę. Zawsze warto się przekonać.

*

NASIONA TEFF

*

Teff to wciąż bardzo mało znana u nas roślina, która prawdopodobnie będzie tylko zyskiwała na popularności. Teff to zboże, a właściwie trawa, uprawiana w najbiedniejzych regionach Afryki. Jest "ulubioną" uprawą nomadycznych plemion, bo bardzo malutkie ziarenka łatwo transportować. Nie jest zbyt wymagająca, jesli chodzi o glebę, natomiast uwielbia słońce, a to czyni z Afryki idealne miejsce. Szybko się gotuje i nie wymaga zbyt długiej obróbki.

*

Zazwyczaj jest tak, że rośliny rosnące w ciężkich warunkach, skupiają w sobie wiele substancji w wersji "kompaktowej". Podobnie jest z nasionami teff - mamy tu przede wszystkim błonnik, białko oraz wapń i żelazo. Natomiast znacznie mniej węglodowanów, ktorych w naszej diecie i tak nie brakuje. Teff to pożywienie biedaków, a to często bywa najzdrowsze. 

*

DOBRE MIĘSO

*

Warzywa i mięso to dwie grupy produktów, które jako pierwsze zaczęły się pojawiać na naszym stole w wersji eko. Pradowpodobnie dlatego, że można odczuć wyraźną różnicę w smaku tych produktów. Te ekologiczne są po prostu dużo smaczniejsze. 

*

Dobre mięso to takie, które "powstaje" w specyficznych warunkach. Zwierzęta karmi się naturalnie, nie szczepi antybiotykami i pozwala im wzrastać w normalny sposob. To oczywiście odbija się na smaku, ale przede wszystkim na naszym zdrowiu. Choć dziś jest już znacznie lepiej, to nadal z mięsem do naszych organizmów trafia sporo chemikaliów. 

*

WODA ZASADOWA 

*

Czyli ta mocno odkwaszająca. To zdecydowanie jeden z hitów w naszym sklepie. Świetne uzupełnienie zdrowej diety. W końcu w większości to właśnie z wody składa się nasz organizm. 

*

Share this content

Dodaj komentarz

 (z http://)