Seria Superfoods Bio Planet – najbardziej popularne produkty.

Published : 2020-10-06 10:13:37
Categories : Polecamy

Superfoods to najcześciej produkty roślinne, które są uważane za szczególnie wartościowe i odżywcze. Borówki, jarmuż, kakao, czy guarana to tylko klika przykładów super jedzenia. Nie jest to w żaden sposób wydzielona, odrębna grupa, raczej termin marketingowy podkreślający ich wyjątkowość.

To, co łączy superfoods, to wysoka zawartość szczególnie nam potrzebnych zwązków:

  • antyoksydanty

  • nienasycone kwasy tłuszczowe

  • błonnik

  • fitochemikalia (czyli aktywne związki występujące w roślinach, jak kurkumina z kurkumy, czy teobromina z kakao)

Pojedyncze substancje występujące w superfoods doskonale wpływają na nasze zdrowie, ale kluczem do sukcesu jest jednoczesne wykorzystanie wielu z nich. A znacznie więcej o superfoods możecie przeczytać w naszym poprzednim poście.

Seria Superfoods Bio Planet:

Bio Planet, czyli największy dystrybutor ekologicznej żywności w Polsce, stworzył własną serię Superfoods, oto, co można w niej znaleźć:

  • acerola – ceniona przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C (1677,6 mg na 100g, co stanowi 2021% dziennej sugerowanej dawki dla osoby dorosłej). Można w niej znaleźć także duże ilości witamin: A, B1, B2 i B3, carotenoidy i bioflawonoidym które są doskonałymi przeciwutleniaczami. W tradycyjnej medycynie acerola jest także wykorzystywana do łagodzenia objawów kataru siennego. Jako roślinę można ją też często podziwiać w formie drzewka bonsai – idealnie nadaje się do formowania.

  • aronia – jej owoce znamy wszyscy. I chociaż nie jest szczególnie smaczna, to ma wyjątkowe właściwości. Wykorzystuje się owoce, które są bogatym źródłem antocyjanów (ciemnego barwnika), fenolokwasów, garbników, pektyny, witamin i soli mineralnych (potasu, magnezu, wapnia i fosforu, żelaza, jodu, manganu i molibdenu). Aronia jest wyjątkowa właśnie ze względu na zawartość pierwiastków śladwych, które w warzywach i owocach występują w dużo mniejszych ilościach. Aronia jest polecana przede wszystkim osobom, które mają problemy z układem krążenia.

  • Ashwagandha – nazywana również indyjskim żeń-szeniem, ponieważ jest stosowana w ajurvedzie, głównie jako roślina wzmacniająca odporność organizmu i adaptogen, czyli substancja przywracająca równowagę ciała.

  • Baobab – suszone i zmielone owoce to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który jednocześnie zawiera mało białka i tłuszczu. Dodawany do dań pomaga zmniejszyć ich indeks glikemiczny. W sproszkowanym baobabie można też znaleźć spore ilości witaminy C, wapnia i fosforu.

  • Białka – np. konopne i z grochu, to przede wszystkim roślinny zamiennik dla białka zwierzęcego, idealny dla wegetarian i wegan.

  • Błonniki – najczęściej to nasiona lub łuski babki jajowatej i babki płesznik. Błonnik jest niezbędny do zachowania prawidłowego procesu trawienia. Daje uczucie sytości, co warto wykorzystać w czasie diety. Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wspomagać namnażanie dobroczynnej flory jelitowej.

  • camu camu – to wciąż bardzo mało znana roślina z dorzecza Amazonki, której najcenniejszym składnikiem jest witamina C. Nie dorównuje jej dzika róża, czy nawet acerola. Bardzo kwaśne owoce są serwowane głównie w formi przetworów.

  • chlorella, spirulina – zarówno chlorelellę, jak i spirulinę bierze się pod uwagę jako bardzo wydajne źródło pożywienia. Można je w szybki i efektywny sposób namnażać, uzyskując pokarm bogaty w białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, w więc właściwie wszystkie nezbędne człowiekowi substancje odżywcze. W odpowiednich warunkach chlorella może również wytwarzać szczególnie cenne nienastcone kwasy tłuszczowe.

  • Matcha – sproszkowana, zielona herbata, której ojczyzną jest Japonia. Parzona w specjalnej ceremonii już od XII wieku. Matcha powstaje z liści herbaty, której krzewy są ocienione na kilka tygodni przed zbiorem. Dzięku temu nabiera delikatnie słodkiego smaku i jest bardziej aromatyczna. Jak wszystkie zielone herbaty, matcha przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. To jednak tylko jedna z wielu jej zalet. Wpływa korzystnie na układ krążenia, pracę układu nerwowego, przypisuje jej się również działanie antynowotworowe.

  • acai – to drzewo Ameryki Południowej, którego owoce przypominają nieco winogrona. Są świetnym żródłem polifenoli i witaminy C. Owoce są pozyskiwane także z dzikich stanowisk, co budzi wiele kontrowersji. Od wieków acai są bowiem głównym żródłem pożywienia dla Indian dorzecza Amazonki.

  • Jarmuż – starszy kuzyn naszej kapusty. Zawiera silne przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie. Podobnie jak w brokułach, można w nim znaleźć sulforafan, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

  • kakao – którego aktywnym składnikiem jest m.in. teobromina. Podobnie jak kofeina, działa pobudzająco, ale dodatkowo wspomaga regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i psychicznym. Kakao jest szczególnie cenione za zawartość flawonoidów, które szczególnie korzystnie wpływają na układ krązenia.

  • Lucuma – jej największym skarbem jest karoten i witaminy z gupy B.

  • maca – trochę przypomina naszą rzodkiewkę, a w tradycyjnej medycynie Ameryki Południowej jest przede wszystkim środkiem na potencję.

  • Moringa – wyjątkowa roślina z Indii, której każda część jest wykorzystywana. Korzeń nieco przypomina nasz chrzan, a liście i owoce to bogate źródło żelaza. Moringę wykorzystuje się do walki z niedożywieniem – rośnie bardzo szybko, poszczególne części moża zbierać o różnych porach roku, a do tego można ją zaserwować na wiele różnych sposobów.

  • nasiona konopi – są źródłem całej gamy pełnowartościowych białek, co jest szczególnie cenne dla osób niejedzących mięsa. Można w nich znaleźc także magnez, błonnik i witaminę E.

A wszystkie superfoods z tej serii możecie znaleźć w naszym sklepie – zapraszamy !

Share this content

Dodaj komentarz

 (z http://)