Oryginalny, zimno tłoczony olej arganowy pochodzący z Maroko. Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nieprażonych orzechów arganowych. Konfekcja oleju arganowego z nieprażonych orzechów to nasza świadoma decyzja. Warto pamiętać, iż temperatura używana podczas prażenia zubaża surowiec w cenne składniki. Jedyny pozytywny aspekt procesu prażenia orzechów przed tłoczeniem oleju to zmiana charakterystycznego smaku i zapachu na wyraźnie orzechowy, a koloru na karmelowy.
Olej arganowy charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (81 g/100 g), – wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (47 g/100 g), – obecność steroli roślinnych, tj. Spinasterol (około 42 %) i Schotenol (około 46 %).
Ponieważ w codziennej diecie człowieka bardzo ważny jest właściwy stosunek kwasów omega 6 : omega 3 (4:1), proponujemy, aby olej arganowy był równoważony olejami będącymi źródłem kwasów omega 3, np.: olej lniany do diety dr Budwig, olej z lnianki, olej z kiełków pszenicy, olej z pestek czarnej porzeczki. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do lodów, deserów, koktajli, surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw. Olej arganowy z nieprażonych orzechów arganowych posiada wyrazisty, bardzo charakterystyczny smak i zapach. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. W rozcieńczeniu z innym olejem nie wpływa na smak potrawy.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
kwas linolowy LA 33 g/100 g kwas oleinowy 46,5 g/100 g
Opakowanie 100 ml zawiera 8 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek.
Dostępne pojemności: 100 ml
Kraj pochodzenia: Maroko
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
DANE PRODUKTU:
Producent: Ol'vita Krzysztof Dziaduch Kraj producenta: Polska Składniki:Olej z orzechów arganowych zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 3700 kJ(900 kcal), tłuszcz 100g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g, jednonienasycone 47 g, wielonienasycone 33 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g Wartość odżywcza w 1 porcji 3 łyżeczki (12 g): wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g, jednonienasycone 6 g, wielonienasycone 4 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g
Czy wiesz, że ....
- najdroższy jest olej arganowy wyrabiany przez Berberów - wędrowne plemię saharyjskie;
- ziarna arganowe są otoczone bardzo twardą łupką, która jest rozbijana ręcznie. Próby zmechanizowania tego procesu nie powiodły się.
https://www.bioking.com.pl/oleje-oliwy-i-oliwki/868-olej-arganowy-zimnotloczony-olvita.html868Olej arganowy zimnotłoczony Olvitahttps://www.bioking.com.pl/1305-large_default/olej-arganowy-zimnotloczony-olvita.jpg37.8037.80PLNInStock/Główna/Zdrowa żywność ECO/Oleje, oliwy i oliwki<span style="color:#218e53;"><strong>Olej arganowy zimnotłoczony Olvita</strong></span><br /><br />Oryginalny, zimno tłoczony olej arganowy pochodzący z Maroko. Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nieprażonych orzechów arganowych. Konfekcja oleju arganowego z nieprażonych orzechów to nasza świadoma decyzja. Warto pamiętać, iż temperatura używana podczas prażenia zubaża surowiec w cenne składniki. Jedyny pozytywny aspekt procesu prażenia orzechów przed tłoczeniem oleju to zmiana charakterystycznego smaku i zapachu na wyraźnie orzechowy, a koloru na karmelowy. <br /><br />Olej arganowy charakteryzuje: <br /><br />– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (81 g/100 g), <br />– wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (47 g/100 g), <br />– obecność steroli roślinnych, tj. Spinasterol (około 42 %) i Schotenol (około 46 %). <br /><br />Ponieważ w codziennej diecie człowieka bardzo ważny jest właściwy stosunek kwasów omega 6 : omega 3 (4:1), proponujemy, aby olej arganowy był równoważony olejami będącymi źródłem kwasów omega 3, np.: olej lniany do diety dr Budwig, olej z lnianki, olej z kiełków pszenicy, olej z pestek czarnej porzeczki. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). <br /><br />Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. <br /><br />Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. <br /><br />Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do lodów, deserów, koktajli, surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw. Olej arganowy z nieprażonych orzechów arganowych posiada wyrazisty, bardzo charakterystyczny smak i zapach. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. W rozcieńczeniu z innym olejem nie wpływa na smak potrawy. <br /><br />Nie zaleca się podgrzewania oleju. <br /><br />Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.<br /><br />kwas linolowy LA 33 g/100 g <br />kwas oleinowy 46,5 g/100 g <br /><br />Opakowanie 100 ml zawiera 8 sugerowanych porcji produktu. <br /><br />Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. <br /><br />Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek. <br /><br />Dostępne pojemności: 100 ml <br /><br />Kraj pochodzenia: Maroko <br /><br /><strong>Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.</strong> <br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong> DANE PRODUKTU:</strong> </span><br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Producent:</strong></span> Ol'vita Krzysztof Dziaduch<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Kraj producenta:</strong></span> Polska<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Składniki:</strong></span>Olej z orzechów arganowych zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość odżywcza w 100g:</strong></span> wartość energetyczna 3700 kJ(900 kcal), tłuszcz 100g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g, jednonienasycone 47 g, wielonienasycone 33 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g <br />Wartość odżywcza w 1 porcji 3 łyżeczki (12 g): wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g, jednonienasycone 6 g, wielonienasycone 4 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g <br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Czy wiesz, że ....</strong> </span><br /><br />- najdroższy jest olej arganowy wyrabiany przez Berberów - wędrowne plemię saharyjskie;<br /><br />- ziarna arganowe są otoczone bardzo twardą łupką, która jest rozbijana ręcznie. Próby zmechanizowania tego procesu nie powiodły się.<br /><br /><strong>Wystawiamy faktury VAT i paragony.</strong>Olvita - oleje i oliwy zimnotłoczone 2016-08-26add-to-cart