Olej kukurydziany pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno zarodków kukurydzy polskiego pochodzenia. Zarodek kukurydzy jest magazynem najcenniejszych składników niezbędnych podczas kiełkowania nasionka. Siła i naturalna moc zamknięta w zarodku kukurydzy stała się naszą inspiracją do poszukiwań technologii, która pozwoliła na pozyskanie oleju bez uszczerbku na bezcennych wartościach substancji aktywnych. Nasza wiedza, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dziś możemy szczycić się produkcją tego oleju, jako pierwsi w Polsce.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej z zarodków kukurydzy posiada niemalże idealną proporcję alfa-tokoferolu (najbardziej aktywna forma witaminy E) 31,4 mg/100 g do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż niezwykle ważnym elementem w diecie jest równowaga antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest właśnie witamina E. Jej doskonałym źródłem są oleje, głównie zimno tłoczone oraz orzechy, migdały i nasiona oleiste. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, ziemniaków, makaronów, zup i innych potraw. Idealny do moczenia pieczywa. Olej ten posiada aromatyczny, charakterystyczny smak i zapach dla oleju z zarodków kukurydzy. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.
kwas linolowy LA (omega-6) 57 g/100 g kwas oleinowy (omega-9) 28 g/100 g
Opakowanie 250 ml zawiera 19 sugerowanych porcji produktu. Opakowanie 500 ml zawiera 38 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Opakowanie: Butelka z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 250 ml, 500 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
DANE PRODUKTU:
Producent:Ol'vita Krzysztof Dziaduch Kraj producenta:Polska Składniki: Olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany Wartość odżywcza w 100 g: tłuszcz 100 g, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe 13 g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe 30 g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe 57 g, węglowodany 0 g, w tym: cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g Wartość odżywcza w 1 porcji 3 łyżeczki (12 g): wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g, jednonienasycone 4 g, wielonienasycone 7 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g Wartość energetyczna 100 g: 3700 KJ (900 kcal)
Dostępne opakowania:
250 ml 500 ml
Czy wiesz, że ....
- olej kukurydziany powinno się spożywać raczej w ograniczonych ilościach. Zawiera sporo kwasów Omega-6, ale stosunkowo niewiele kwasów Omega-3. Nie jest to więc najlepsza dla zdrowia proporcja.
https://www.bioking.com.pl/oleje-oliwy-i-oliwki/872-olej-kukurydziany-zimnotloczony-ol-vita.html872Olej kukurydziany zimnotłoczony Ol'vitahttps://www.bioking.com.pl/1297-large_default/olej-kukurydziany-zimnotloczony-ol-vita.jpg13.0013.00PLNInStock/Główna/Zdrowa żywność ECO/Oleje, oliwy i oliwki<span style="color:#218e53;"><strong>Olej kukurydziany zimnotłoczony Ol'vita</strong></span><br /><br />Olej kukurydziany pozyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno zarodków kukurydzy polskiego pochodzenia. Zarodek kukurydzy jest magazynem najcenniejszych składników niezbędnych podczas kiełkowania nasionka. Siła i naturalna moc zamknięta w zarodku kukurydzy stała się naszą inspiracją do poszukiwań technologii, która pozwoliła na pozyskanie oleju bez uszczerbku na bezcennych wartościach substancji aktywnych. Nasza wiedza, doświadczenie i nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dziś możemy szczycić się produkcją tego oleju, jako pierwsi w Polsce. <br /><br />Olej kukurydziany charakteryzuje: <br /><br />– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (87 g/100 g), <br />– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (57 g/100 g), <br />– obecność naturalnie występującej witaminy E (148 mg/100 g). <br /><br />Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż olej z zarodków kukurydzy posiada niemalże idealną proporcję alfa-tokoferolu (najbardziej aktywna forma witaminy E) 31,4 mg/100 g do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto pamiętać, iż niezwykle ważnym elementem w diecie jest równowaga antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z najważniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest właśnie witamina E. Jej doskonałym źródłem są oleje, głównie zimno tłoczone oraz orzechy, migdały i nasiona oleiste. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. <br /><br />Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. <br /><br />Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, ziemniaków, makaronów, zup i innych potraw. Idealny do moczenia pieczywa. Olej ten posiada aromatyczny, charakterystyczny smak i zapach dla oleju z zarodków kukurydzy. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. Nie zaleca się podgrzewania oleju. <br /><br />Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.<br /><br />Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. <br /><br />kwas linolowy LA (omega-6) 57 g/100 g <br />kwas oleinowy (omega-9) 28 g/100 g<br /><br />Opakowanie 250 ml zawiera 19 sugerowanych porcji produktu. <br />Opakowanie 500 ml zawiera 38 sugerowanych porcji produktu. <br /><br />Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć i mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. <br /><br />Opakowanie: Butelka z brązowego szkła + nakrętka niekapek <br /><br />Dostępne pojemności: 250 ml, 500 ml <br /><br />Kraj pochodzenia: Polska <br /><br /><strong>Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały</strong>.<br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>DANE PRODUKTU: </strong></span><br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Producent:</strong> </span>Ol'vita Krzysztof Dziaduch<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Kraj producenta:</strong> </span>Polska <br /><span style="color:#218e53;"><strong>Składniki:</strong></span> Olej z zarodków kukurydzy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość odżywcza w 100 g:</strong></span> tłuszcz 100 g, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe 13 g, jednonienasycone kwasy tłuszczowe 30 g, wielonienasycone kwasy tłuszczowe 57 g, węglowodany 0 g, w tym: cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g <br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość odżywcza w 1 porcji 3 łyżeczki (12 g):</strong></span> wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g, jednonienasycone 4 g, wielonienasycone 7 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość energetyczna 100 g:</strong></span> 3700 KJ (900 kcal) <br /><br /><strong>Dostępne opakowania:</strong><br /><br />250 ml<br />500 ml<br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Czy wiesz, że ....</strong></span><br /><br /> - olej kukurydziany powinno się spożywać raczej w ograniczonych ilościach. Zawiera sporo kwasów Omega-6, ale stosunkowo niewiele kwasów Omega-3. Nie jest to więc najlepsza dla zdrowia proporcja.<br /><br /><strong>Wystawiamy faktury VAT i paragony.</strong>Olvita - oleje i oliwy zimnotłoczone 2016-09-01