Ślężański olej rzepakowy zimnotłoczony Olvita

Jeden z tradycyjnych olejów naszej kuchni. Wyrób nagrodzy pierwszym miejscem w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” 2012

Więcej szczegółów

16,50 zł

Ślężański olej rzepakowy zimnotłoczony Olvita

Ślężański olej rzepakowy to produkt 100 % naturalny. Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno wyselekcjonowanych nasion rzepaku odmian dwuzerowych, bezerukowych.

Produkt wielokrotnie nagradzany:

* Certyfikat Ślężańskiego Produktu Regionalnego
* Nasze Kulinarne Dziedzictwo I miejsce 2012 r.
* Perła roku 2013 r.
* Najlepszy produkt w Plebiscycie Sudeckie Kryształy 2016 r.
* Produkt Regionalny Świdnicki Gryf 2017 r.
* TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018

Sekretem wyjątkowości tego produktu jest najwyższa jakość użytego surowca oraz nowoczesna technologia produkcji, którą stosujemy. Wszystko to pozwala nam na zachowanie niezmienionych wartości odżywczych i naturalnych substancji aktywnych. Ślężański olej rzepakowy to produkt o wysokiej wartości odżywczej. Charakteryzuje go wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (92 g/100 g) i kwasów tłuszczowych omega-3 (9 g/100 g). Zawiera naturalnie występującą w oleju witaminę E (66,4 mg/100 g). Kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia: 10 g LA dziennie i 2 g ALA dziennie.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Olej rzepakowy często, nazywany „oliwką północy”, jest niezwykle cenny ze względu na bliskie optimum proporcje kwasów tłuszczowych omega 6: omega 3, tj: 2,5 :1.

Ślężański olej rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem oraz bursztynowym kolorem. Z uwagi na fakt, iż jest produktem 100 % naturalnym, intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.

Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw.

Sugerowana porcja: 3 łyżeczki (12 g)/ dzień

Nie zaleca się podgrzewania oleju.

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3

kwas alfa-linolenowy (omega-3) 9 g/ 100 g
kwas linolowy LA 19 g/100 g
kwas oleinowy 60 g/100 g
witamina E 66,4 mg/100 g

Opakowanie 250 ml zawiera 19 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 500 ml zawiera 38 sugerowanych porcji produktu.
Opakowanie 1 l zawiera 77 sugerowanych porcji produktu.

Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć i tężeć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, nie mający wpływu na jakość produktu.

Opakowanie: Butelka z ciemnego szkła + nakrętka niekapek

Dostępne pojemności: 250 ml, 500 ml, 1l

Kraj pochodzenia: Polska

Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały

DANE PRODUKTU:

Producent: Ol'vita Krzysztof Dziaduch
Kraj producenta: Polska
Składniki: Olej rzepakowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 3700 kJ(900 kcal), tłuszcz 100g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g, jednonienasycone 63 g, wielonienasycone 28 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g
Wartość odżywcza w 1 porcji 3 łyżeczki (12 g): wartość energetyczna 444 kJ(108 kcal), tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g, jednonienasycone 8 g, wielonienasycone 3 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g

Dostępne pojemności:

500 ml
1 litr

Czy wiesz, że ....

- olej rzepakowy przez wiele lat był niedoceniony. Całem niesłusznie, ponieważ w wersji tłoczonej na zimno jest niezwykle wartościowy. Zawiera bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-6 i Omega-3 (2:1). To proporcje lepsze, niż na przykład te w oliwie z oliwek. To pozwala mu bardzo skutecznie obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu krążenia. 

Wystawiamy faktury VAT i paragony.

Napisz swoją opinię

Ślężański olej rzepakowy zimnotłoczony Olvita

Ślężański olej rzepakowy zimnotłoczony Olvita

Jeden z tradycyjnych olejów naszej kuchni. Wyrób nagrodzy pierwszym miejscem w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” 2012

Napisz swoją opinię

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 inne produkty z tej samej kategorii

Poprzedni Następna