Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion wiesiołka dwuletniego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.
Olej z nasion wiesiołka otrzymał certyfikat TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018 r.
Olej z wiesiołka zimno tłoczony charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych ( 92 g/100 g), – wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (85 g/100 g), – obecność rzadko występującego cennego kwasu gamma-linolenowego GLA (8 g/100 g), – obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (62,7 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli, lub innych potraw. Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
kwas linolowy LA (omega-6) 75 g/100 g kwas gamma – linolenowy (GLA) 8,5/100 g
Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż olej z wiesiołka jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml, 500 ml
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
DANE PRODUKTU:
Producent: Ol'vita sp. z o.o. sp. j. Kraj producenta: Polska Składniki: Olej wiesiołkowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 3700 kJ(900 kcal), tłuszcz 100g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g, jednonienasycone 7 g, wielonienasycone 85 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g Wartość odżywcza w 1 porcji 1 łyżeczka (4 g): wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, jednonienasycone 0 g, wielonienasycone 3 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g
Dostępne pojemności:
100 ml 250 ml
Czy wiesz, że ....
- wiesiołek jest niezwykle ciekawą rośliną. Może mieć około 10 cm wysokości, ale meksykańskie odmiany (stamtąd zresztą wiesiołek pochodzi) osiagają do 3 metrów wysokości. Kwiaty są zapylane tylko przez wąską grupę owadów, specjalnie do tego przystosowanych. Wiele badań genetycznych, przeprowadzanych w XX wieku, prowadzono właśnie na wiesiołku (ze względu na niespotykaną różnorodność wewnątrz tego gatunku).
https://www.bioking.com.pl/oleje-oliwy-i-oliwki/887-olej-z-wiesiolka-zimnotloczony-ol-vita.html887Olej z wiesiołka zimnotłoczony Ol'Vitahttps://www.bioking.com.pl/1319-large_default/olej-z-wiesiolka-zimnotloczony-ol-vita.jpg25.0025.00PLNInStock/Główna/Zdrowa żywność ECO/Oleje, oliwy i oliwki<span style="color:#218e53;"><strong>Olej z wiesiołka zimnotłoczony Ol'Vita</strong></span><br /><br />Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion wiesiołka dwuletniego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju. <br /><br />Olej z nasion wiesiołka otrzymał certyfikat TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018 r. <br /><br />Olej z wiesiołka zimno tłoczony charakteryzuje: <br /><br />– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych ( 92 g/100 g), <br />– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (85 g/100 g),<br /> – obecność rzadko występującego cennego kwasu gamma-linolenowego GLA (8 g/100 g),<br /> – obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (62,7 mg/100 g). <br /><br />Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. <br /><br />Zastosowanie i zalecane spożycie: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli, lub innych potraw. Nie zaleca się podgrzewania oleju. <br /><br />Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.<br /><br />kwas linolowy LA (omega-6) 75 g/100 g kwas gamma – linolenowy (GLA) 8,5/100 g <br /><br />Opakowanie 100 ml zawiera 23 sugerowanych porcji produktu. <br /><br />Przechowywanie: Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu. Z uwagi na fakt, iż olej z wiesiołka jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu. <br /><br />Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek <br /><br />Dostępne pojemności: 100 ml, 250 ml, 500 ml <br /><br />Kraj pochodzenia: Polska<br /><br /><strong> Informacje o alergenach: W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.</strong><br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>DANE PRODUKTU:</strong> </span><br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Producent:</strong></span> Ol'vita sp. z o.o. sp. j.<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Kraj producenta:</strong></span> Polska <br /><span style="color:#218e53;"><strong>Składniki:</strong></span> Olej wiesiołkowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany<br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość odżywcza w 100g:</strong></span> wartość energetyczna 3700 kJ(900 kcal), tłuszcz 100g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g, jednonienasycone 7 g, wielonienasycone 85 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g <br /><span style="color:#218e53;"><strong>Wartość odżywcza w 1 porcji 1 łyżeczka (4 g):</strong></span> wartość energetyczna 148 kJ(36 kcal), tłuszcz 4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, jednonienasycone 0 g, wielonienasycone 3 g, węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g, białko 0 g, sól 0 g<br /><br /><strong>Dostępne pojemności:</strong> <br /><br />100 ml <br />250 ml<br /><br /><span style="color:#218e53;"><strong>Czy wiesz, że ....</strong> </span><br /><br />- wiesiołek jest niezwykle ciekawą rośliną. Może mieć około 10 cm wysokości, ale meksykańskie odmiany (stamtąd zresztą wiesiołek pochodzi) osiagają do 3 metrów wysokości. Kwiaty są zapylane tylko przez wąską grupę owadów, specjalnie do tego przystosowanych. Wiele badań genetycznych, przeprowadzanych w XX wieku, prowadzono właśnie na wiesiołku (ze względu na niespotykaną różnorodność wewnątrz tego gatunku). <br /><br /><strong>Wystawiamy faktury VAT i paragony.</strong>Olvita - oleje i oliwy zimnotłoczone 2016-09-02